18.11.14

Τάσος, το σαλιγκάρι

Σήμερα βρήκαμε ένα σαλιγκάρι μέσα στη σακούλα με άμμο, που είχε φέρει μαζί του ο Άρης από τις καλοκαιρινές διακοπές στη θάλασσα. Ήταν ο Τάσος, το σαλιγκάρι που είχαμε γνωρίσει στην αρχή του βιβλίου.Αφού, λοιπόν, θυμηθήκαμε σύντομα τι έχει γίνει στην ιστορία μας μέχρι τώρα, αρχίσαμε να αναζητούμε τα πρόσωπα, τα ζώα και τα πράγματα της εικόνας. Βρήκαμε πολλά και ξεχωρίσαμε αυτά που είχαν στην αρχή, μέσα ή στο τέλος τους το Σσς.


Κι έτσι έγινε η διάκριση ανάμεσα στο κεφαλαίο (Σ), το μικρό (σ) και το τελικό (ς). 
Είδαμε πώς θα γράφουμε το καθένα...


... και με τη βοήθεια της χελωνίτσας μας το ενώσαμε με τα γράμματα που φωνάζουν δυνατά και φτιάξαμε συλλαβές από την καλή...


...και από την ανάποδη!


Στη συνέχεια προσπαθήσαμε να βάλουμε το σωστό Σσς σε λέξεις και να διορθώσουμε λέξεις που είχαν σε λάθος θέση τα Σσς.Επειδή τα παιδιά δυσκολεύτηκαν λίγο στο πότε θα χρησιμοποιούμε το μικρό (σ) και πότε το τελικό (ς), αύριο δε θα προχωρήσουμε σε καινούριο γράμμα, αλλά θα ξαναδουλέψουμε τα σ ς, για να μην έχουμε πια κανένα πρόβλημα μ΄αυτά.

Μιλήσαμε ξανά για τους κανόνες της πρότασης (κεφαλαίο, τελεία), γνωρίσαμε την παύλα και είπαμε πώς θα τη χρησιμοποιούμε στον διάλογο 


και ξαναθυμηθήκαμε τα σημεία στίξης που έχουμε μάθει ως τώρα (τελεία, κόμμα, θαυμαστικό και ερωτηματικό).


Διαβάσαμε το κείμενο και εστιάσαμε στις γαλάζιες γραμμές (προσοχή στο "Τάισέ το").
"Κιτρινίσαμε" τα Σσ στο κείμενο και το κυκλώσαμε στο τραγούδι του σαλιγκαριού και συμπληρώσαμε το καινούριο γράμμα στην πρόταση του βιβλίου.


Συνεχίσαμε στο Τετράδιο Εργασιών και αφού είδαμε τις εικόνες και τις σχολιάσαμε, εντοπίσαμε τα Σ σ ς και τα κυκλώσαμε.


Κάναμε λίγη εξάσκηση στη γραφή των Σ σ ς ακούγοντας το μελοποιημένο τραγούδι του σαλιγκαριού και μετά ασχοληθήκαμε με τις υπόλοιπες δραστηριότητες του Τετραδίου Εργασιών.

Η παρουσίαση του ΣσςΗ εργασία για το σπίτιΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου